Українські біженці, які нині проживають у Європі, можуть зіткнутися з ситуацією, коли їх попросять повернути отриману фінансову допомогу, якщо вони не виконають певних вимог. Деякі українські біженці отримали листи від місцевих соціальних органів європейських країн із вимогою витягу з їхніх банківських рахунків в Україні за останні три місяці. Ця вимога викликала запитання у отримувачів цих листів.

Про це пише портал «today»

Українські юристи пояснюють, що надання пільг та соціальної допомоги біженцям у країнах Європи регулюється внутрішнім законодавством цих країн. Відповідно до законодавства європейських країн, у тому числі Німеччини, яка є прикладом у даному контексті, соціальна допомога, як правило, надається тільки особам, які не мають доходу чи майна або чий дохід нижчий за прожитковий мінімум, встановлений законодавством конкретної європейської країни.

Відомо, що деякі українці, які живуть у європейських країнах, хоч і користуються соціальною допомогою, можуть, як і раніше, займатися підприємницькою діяльністю в Україні та отримувати там дохід. Європейські органи соціального забезпечення знають про цю ситуацію та ініціювали перевірки для забезпечення дотримання. Ці перевірки можуть включати перевірку банківських рахунків українців, хоча сама влада не має прямого доступу до цих рахунків. Тому вони вимагають банківські виписки від фізичних осіб, щоб перевірити точність їхнього фінансового стану.

Ці перевірки стосуються не лише інших джерел доходу, а й того, чи працювали особи, які отримують соціальну допомогу, без належної реєстрації, охоплені системою соціального забезпечення для осіб із низьким доходом.

Популярні статті зараз

Понад 4500 дітей усієї України: у Національній бібліотеці підбили підсумки конкурсу "Майбутнє планети у наших руках!"

Зеленський немає шансів бути переобраним на наступний термін – екс-нардеп Ігор Мірошниченко

Геннадій Вацак: любитель московських попів придбав найдорожчу автівку під час війни

"Щедрість за рахунок громади": мер Львова Садовий виділив мільйони на комфорт своїх колег, куди пішли гроші

Все новости

Кожна європейська країна визначає свої вимоги до осіб, які мають право на отримання соціальної допомоги. У Німеччині існують закони та положення, спрямовані на запобігання зловживанню соціальною допомогою, включаючи перевірку доходів та майна одержувачів допомоги.

У Німеччині до осіб, які мають право на отримання соціальної допомоги, зазвичай належать безробітні особи працездатного віку та особи, чий рівень доходу недостатній для покриття основних потреб, таких як житло, транспорт, продукти харчування, одяг, засоби гігієни та предмети будинку.