В Україні фізичні особи можуть претендувати на стандартну пенсію, якщо вони відповідають необхідним критеріям страхового стажу, які підвищуються щорічно. Проте громадяни мають можливість придбати додатковий страховий стаж для підвищення своїх майбутніх пенсійних виплат. Інформацію щодо цих варіантів надав Пенсійний фонд України (ПФУ).

Кількість страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію, залежить від чинних правил. Наприклад, якщо людина накопичила не менше 29 років та 1 дня страхового стажу на початок року, вона може продовжити роботу та вийти на пенсію наприкінці року. Особи зі стажем понад 20 років, але менше ніж 30 років можуть або продовжувати працювати, або вийти на пенсію у віці 63 років. Особи зі стажем від 15 до 20 років можуть отримувати пенсію віком 65 років. При страховому стажі менше 15 років, пенсія виплачується лише після 65 років та у мінімальному розмірі.

Пенсионерки, фото:скриншот You Tube
Пенсионерки, фото:скриншот You Tube
Пенсионерки, фото:скриншот You Tube

Також можна вибрати покупку страхового стажу для збільшення пенсійних виплат. Вартість придбання одного місяця страхового стажу у поточному році становить 2,86 тисяч гривень, що у сумі за повний календарний рік становить 34,32 тисяч гривень.

Наприклад, якщо комусь не вистачає одного-двох років страхового стажу для виходу на пенсію, може бути фінансово вигідно придбати ці роки для виходу на пенсію у 60 років замість 63. Навіть за мінімальної пенсії у 2,52 тисячі гривень вони можуть отримувати більше 90 тисяч гривень пенсійних виплат за три роки виходу на пенсію.

Популярні статті зараз

Микола Томенко розповів про китайський тест для школярів воюючої України

Як син закарпатського "лісового мафіозі" Юрій Сойма "пиляє" гроші на Івано-Франківщині

Геннадій Вацак: любитель московських попів придбав найдорожчу автівку під час війни

Андрій Лопушанський поклав життя на пограбунок країни: історія депутатського успіху

Все новости

Пенсия. Фото: скриншот YouTube
Пенсия. Фото: скриншот YouTube

Проте експерти зазначають, що купувати трирічний та більше стаж може бути нерентабельним, оскільки пов'язані з цим витрати можуть не окупитися за рахунок збільшення пенсійних виплат.

ПФУ також пояснює, що немає жодних юридичних обмежень на тривалість періоду, протягом якого можуть бути зроблені добровільні внески. Ці внески можуть сплачуватись протягом періоду, визначеного особою, доки йому не буде призначено пенсію. Платежі можуть проводитись протягом кількох місяців або навіть років.