Заборгованість по комунальних платежах, що накопичилася, може бути підставою для відмови громадянам у можливості виїзду за кордон. Крім того, особи із непогашеною заборгованістю можуть зіткнутися з обмеженням прав власності.

Про це пише «today»

Із початком війни зростає колективна заборгованість громадян України за комунальні послуги. Хоча під час війни неможливо призупинити надання основних послуг, правова система дозволяє стягнути борг у судовому порядку. Це спричинило сплеск судових позовів, ініційованих постачальниками комунальних послуг проти боржників, і одним із можливих наслідків для серйозних боржників є заборона на поїздки.

Ігор Ясько, керуючий партнер юридичної фірми "Віннер", висловив свою думку з цього приводу, виділивши ключові моменти, про які мають знати українські боржники. Ці пункти є орієнтиром для подолання складнощів з платежами за комунальні послуги та непогашеними боргами:

Мешканці тимчасово окупованих територій та зон бойових дій.

Популярні статті зараз

Як син закарпатського "лісового мафіозі" Юрій Сойма "пиляє" гроші на Івано-Франківщині

Сергій Яковлєв: мажора блогера підозрюють у смерті молодої дівчини

Дарницький воєнком Руслан Тригуб, який п'яним лазив та ганьбився, продовжує очолювати ТЦК

Паша "Мерседес" заявив, що нікуди не підуть з Лаври попри наказ: "Ми не намірені..."

Все новости

З мешканців таких територій не можуть бути витребовані або стягнуті рахунки за комунальні послуги за боргами після 24 лютого 2022 року. Однак ті, хто не проживав у своїх приміщеннях понад 30 днів, зобов'язані надати докази їх відсутності для припинення нарахування комунальних платежів, за винятком витрат на опалення.

Борги за комунальні послуги – до 24 лютого 2022 року.

Борги, накопичені до цієї дати, все ще можуть бути стягнуті в судовому порядку.

Счета за коммуналку. Фото: скриншот YouTube-видео
Счета за коммуналку. Фото: скриншот YouTube-видео

Військовий стан та комунальні послуги.

У воєнний час постачальники комунальних послуг не можуть припиняти надання послуг боржникам, а також накладати відсотки та штрафи на борг. Проте боржники залишаються відповідальними за оплату своїх рахунків за комунальні послуги протягом цього періоду.

Сертифікати про проживання.

Якщо мешканці можуть довести, що вони не проживали у своїх приміщеннях понад 30 днів, їм не виставлятимуться рахунки за комунальні послуги (за винятком опалення). Це стосується як внутрішньо переміщених осіб (ВПО), так і біженців за кордоном.

Юридичні дії щодо стягнення боргу.

Якщо боржники не надали доказу тимчасового проживання в іншому місці та їхнє житло не знаходиться у зоні бойових дій, постачальники комунальних послуг можуть ініціювати судові позови для стягнення боргу. У таких випадках правоохоронні органи можуть заморозити банківські рахунки боржника та запровадити обмеження на операції з нерухомістю.

Конфіскація майна.

Конфіскація майна трапляється рідко і, зазвичай, застосовується лише щодо великих боргів. Найчастіше правоохоронні органи заморожують банківські рахунки та обмежують розпорядження майном доти, доки борги не будуть погашені.

Безробіття та боргова відповідальність.

Статус безробіття не звільняє людей від сплати рахунків за комунальні послуги чи боргових зобов'язань. Суди, як і раніше, можуть розпорядитися про стягнення боргу з них.

Заборона на подорожі.

Боржникам може загрожувати тимчасова заборона поїздки, якщо про це попросить виконавець. Право на виїзд за кордон може бути обмежене доти, доки борги не будуть врегульовані.

Розуміючи ці юридичні нюанси, українські боржники можуть краще орієнтуватися у своїх обов'язках та правах щодо комунальних платежів та простроченої заборгованості.