Обвинувальний акт щодо Анатолія Войтенка, більш відомого як архімандрита УПЦ Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Захарія, повернули назад прокурору. Печерський суд Києва відмовився розглядати справу.

Про це йдеться в ухвалі 7 квітня Печерського районного суду. Обвинувальний акт був складений після богослужіння у Лаврі 12 листопада 2022 року, де Захарій разом із прихожанами виконали релігійну пісню "Богородиця".

"Звон плывёт, плывёт над Россиею, пробуждается матушка-русь", – дослівно такі слова пісні звучали у стінах української церкви.

Опісля цього СБУ відкрила кримінальне провадження щодо виправдування і прославляння країни-агресора у пісні. Обвинувачення було підтверджене й висновком лінгвістичної експертизи Київського НДІСЕ. Самому архімандриту інкримінували те, що він сприяв у виконанні цієї пісні та не перешкоджав цьому.

Суд відхилив розгляд справи та повернув обвинувальний акт прокурору, пояснюючи своє рішення тим, що обвинувачення має бути зрозумілим як для сторін кримінального провадження, так і для суду. За даними обвинувального акту, спосіб вчинення пособництва у злочині невстановленими особами є незрозумілим для сторонніх спостерігачів та для суду. Також для суду незрозуміло, чи приміщення церкви в такій ситуації є знаряддям чи засобом виконання пісні.

Популярні статті зараз

Сергій Яковлєв: мажора блогера підозрюють у смерті молодої дівчини

Геннадій Вацак: любитель московських попів придбав найдорожчу автівку під час війни

Світ попрощався із заслуженим працівником культури України з Книги рекордів Гіннеса: його роботи прикрашають Київ

Паша "Мерседес" заявив, що нікуди не підуть з Лаври попри наказ: "Ми не намірені..."

Все новости

Підставою для повернення обвинувального акту суд називає суттєву невідповідність вимогам Кримінального процесуального кодексу. У прокуратурі водночас повідомили, що не згодні з таким рішенням.