Предстоятель Православної церкви України та очільник створеного в її структурі чоловічого монастиря "Києво-Печерська лавра" Епіфаній заявляє, що продовжити служіння в лаврі, на території якої наразі фактично діє лише монастир Української православної церкви, після закінчення терміну її оренди об'єкту зможуть ті ченці, які перейдуть до ПЦУ.

"Як священноархімандрит я засвідчую братії, що всі з вас, хто послідують вимогам канонів і Томосу, відкинуть беззаконну владу Москви, продовжать своє служіння в Лаврі. Всі свої можливості та авторитет ми будемо використовувати для того, щоби захистити вас від залякувань з боку дотеперішнього очільника лаври", - йдеться у його зверненні до братії лаври.

Епіфаній підкреслив, що в жодному разі не йдеться про закриття монастиря, припинення в ньому молитви, богослужінь та чернечого життя, і нинішню ситуацію не слід сприймати як гоніння на церкву як таку.

"Порівняння нинішніх подій із минулими гоніннями комуністичної влади на Церкву загалом та двократним закриттям монастиря зокрема – безпідставна маніпуляція. Особливо цинічно вона звучить з вуст ієрарха, який був тісно пов’язаний з Компартією та навіть намагався від неї висуватися на виборну посаду", - заявив очільник ПЦУ.

Він вказав, що засновуючи монастир у складі ПЦУ, її синод водночас звернувся до Кабінету міністрів з проханням надати приміщення в лаврі для чернечого життя та богослужінь, і це прохання залишається актуальним.

Популярні статті зараз

Держекоінспекція присікла чергові спроби браконьєрства: вилучено 1,5 кілометри сіток

Загальна мобілізація та повістки: усі українці отримають електронний код, тепер не сховатися

Володимир Манукян: як кримінальний авторитет часів Януковича побудував бізнес на спекуляції та вимаганні

У мережі випливло відео "сходки" з народним депутатом Едуардом Прощуком: лазня, горілка, бандитський стиль

Все новости

Епіфаній закликав братію Києво-Печерської лаври сприяти "процесу звільнення від московського ярма", вказавши, що керівництво УПЦ на чолі з митрополітом Онуфрієм так і не припинило підлеглість Московському патріархату, "десятиліттями обдурюючи" вірян, що колись у майбутньому Москва надасть автокефалію для української церкви.