У яких саме – розповів голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований.

Він повідомив, що Міністерство юстиції погодило наказ Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України про затвердження Порядку випалювання сухої рослинності.

«Документ обмежує випалювання сухої рослинності такими випадками:

✔️у разі гасіння пожеж в екосистемах підрозділами пожежної охорони;

✔️для приготування їжі за допомогою обладнання - печі, мангалу, а також для обігріву оселі (дрова, хмиз, брикети);

Популярные статьи сейчас

Телеграмм не может подтвердить личность своего спикера – официальный ответ

Украинцы будут отвечать за свои пенсии сами: Денис Шмыгаль ошарашил пенсионеров

Мужчина заявил, что пришел из 2671 года и сделал жуткое предупреждение: это все случится летом

"На старости поумнела, разговаривать стала": хейтеры "заклевали" Аллу Пугачеву по полной

Все новости

✔️у традиційно-культурних цілях, наприклад, для свят, які потребують розпалення багаття», - деталізував Андрій Мальований.

Посадовець додав, що навіть легальне випалювання рослинності може заборонятись, якщо спостерігається вітряна погода (крім розведення вогню у приміщенні). Всі інші підстави для спалювання трави чи листя є незаконними.

«З початку року Держекоінспекція притягнула до відповідальності більше 300 осіб, які здійснювали випалювання рослинності, наклавши штрафів на суму понад 950 тисяч гривень. Однак довкіллю було завдано значно більшої шкоди. Так, внаслідок спалювання рослинних залишків вивільняються великі обсяги вуглецю, гинуть ґрунтові мікроорганізми та зменшується потенціал насіннєвого розвитку рослин. Також це часто призводить до утворення пожеж, їх поширення на великі площі», - зауважив Андрій Мальований.

За словами голови ДЕІ, з ухваленням порядку випалювання рослинності стає чітко регламентованим, що дозволить мінімізувати кількість порушень та викликаних ними негативних наслідків для довкілля.